21 Ocak 2008 Pazartesi

19 Ocak eylemimiz

KÜÇÜKKUYU’LULAR, CİVAR KÖYLÜLER VE KÖRFEZ HALKI, KAZDAĞLARI VE MADRA DAĞI İÇİN BİR ARAYA GELDİ.

Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu, Çanakkale ve Balıkesir bölgesinde, sekiz ayrı yerde eş zamanlı basın açıklaması eylemi gerçekleştirdi. Bu eylemin bir parçası olarak, Kazdağı Koruma Girişimi Grubu’nun da çağrısı ile Köprü’de toplanan Küçükkuyu’lular ve civar köylüler, Platformun Altınoluk’ta düzenlediği yürüyüş ve mitinge katıldı. Kazdağı Koruma Girişimi Grubu’nun “Kazdağları vatan, Kimdir Bunu Satan”, “Maden Geçici, Yaşam Kalıcı”, “Altın’cı Filo Defol”, “Kısacık-Bahçedere, Hükumet Nerede?” yazılı dövizleri ile yer aldığı ve Altınoluk bölgesinden yaklaşık bin kişinin katıldığı mitingde “Maden Yasası’na Hayır” “Kazdağları Ağlar, Hilmi Güler” diyen körfez halkı Kazdağları ve Madra Dağı’nda yürütülmekte olan altın madenciliği faaliyetlerine karşı tepkilerini dile getirdi. Atatürk Anıtına çelenk konulduktan sonra Platformun yürütme kurulundan Küçükkuyu Belediye Başkanı Dr. Yusuf Aksoy ve Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur birer konuşma yaptı ve daha sonra platform adına basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında Maden Yasasının acilen değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

AÇIK HAVA TOPLANTISI ŞENLİĞE DÖNÜŞTÜ!

Kazdağı Koruma Girişimi Grubu’nun Küçükkuyu’da Liman içinde düzenlediği açık hava toplantısı şenliğe dönüştü. Zeytinciler, turizmciler, balıkçılar, esnaf, “Kazdağlarında Talana Hayır” demek için liman içinde toplandı. Kazdağı Koruma Girişimi Grubu adına konuşan Ziraat Mühendisi Melike As, konuşmasında
“Bizler, Kazdağlılar olarak; geleceğimiz, yaşam hakkımız, havamız, suyumuz, toprağımız, zeytinimiz, elmamız, sütümüz, balığımız, turizmimiz için bir tehlike olan altın madenciliğini ve termik santralleri bölgemizde istemiyoruz. Buna olanak sağlayan ve bir sömürge yasası olan Maden Yasası’nın acilen iptal edilmesini ve yerine insan, çevre ve ulusunun çıkarlarını koruyan bir yasa hazırlanmasını istiyoruz. Madencilik politikamızın da, Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki gibi ulusal çıkarlarımızı koruyacak şekilde yeniden oluşturulmasını istiyoruz.” dedi.

Melike As konuşmasında, Enerji Bakanı Sayın Hilmi Güler’e verdiği sözü hatırlatarak ve şu soruları sordu: Kimden yanasınız sayın Bakan? Verdiğiniz sözü ne zaman tutacaksınız? Bölgemizdeki Altın Madenciliği faaliyetine ne zaman dur diyeceksiniz? Ruhsatları ne zaman iptal edeceksiniz? Maden Yasası’nı ne zaman değiştireceksiniz?

Küçükkuyu Belediye Başkanı Dr. Yusuf Aksoy yaptığı konuşmada, bölgede altın madenciliği faaliyeti istemediklerini, bunun önüne geçebilmek için 34 belediyenin bir araya geldiğini vurguladı. Bahçedere muhtarı Ahmet Ergin de Bahçedere-Fatma Kayasında gerçekleştirilen maden-altın arama çalışmasına karşı olduklarını, civar köylerle birlikte mücadele edeceklerini söyledi.

Ziraatçılar adına Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Rahmi Uysal, Küçükkuyu’nun yerlilerinden İbrahim Burnaz, İl Genel Meclisi Üyesi Ali Rıza Albayrak, zeytinci-turizmci Akın Özdemir’ın de birer konuşma yaptığı toplantıya Küçükkuyu’lu balıkçılar da denizde yaptıkları gösteri ile destek verdiler.

Küçükkuyu’nun siyasi parti belde başkanları da yan yana durarak, bölgemizde sürdürülen altın madenciline ve Kazdağlarının talan edilmek istenmesine karşı sürdürülen mücadelede birlikte hareket edeceklerini bir kez daha vurguladı.

Grup Altın Kaçakçıları, Küçükkuyu Halk Müziği Korosu ve Altınoluk Türkü Evi Sanatçıları’nın güzel türküleri ve şarkıları ile katıldığı açık hava toplantısında, Küçükkuyu’lular, bir yandan “Maden Yasası’na hayır” dedi, bir yandan da halay çekti.

Hiç yorum yok: