22 Şubat 2008 Cuma

'Yüzlerce koyun neden öldü?'


Uşak'in Ulubey İlçesi'ne bağlı İnay Köyü'ndeki siyanürlü liç yöntemiyle maden faaliyetlerinin yürütülmesinin hayvan ölümlerine neden olduğu iddialarının çevre köylerde de ortaya atılması, İnay köylülerinin tedirginliklerini artırdı. Maden karşıthğıyla bilinen Vicdan Hareketi Sözcüsü Muammer Sakaryalı, sakat doğan kuzuları gören veterinerlerin ölümlerin kimyasal zehirlenmeden kaynaklı olabileceğini belirttiğine dikkat çekerek, "Ancak yetkililerin bugüne kadar yaptığı incelemelerden bir sonuç çıkmaması da bizi kaygılandırıyor. Yetkili-lere soruyoruz 557 koyun neden öldü?" dedi.
İnay Köyü'nde peş peşe yaşanan hayvan ölümlerinin bölgede siyanürlü liç yöntemiyle madencilik faaliyeti yürütmek isteyen Tüprag Altın Madencilik A.Ş. kaynaklı olduğunu iddia eden İnay köylülerinin tedirginliği devam ediyor. İnay'da son 45 gün içerisinde hayvan ölümlerinin sayısı 557'yi buldu. Şüpheli hayvan ölümlerinin İnay'in yanı sıra Kışla, Kurude-re, Ahmetler ve Gümüşkol köylerinde de görüldüğü ancak köylülerin tek geçim kaynağı olan hayvancılık gelirlerinden yoksun kalabileceklerini düşündükleri için sustuğu iddia ediliyor.
'İNCELEMELERDEN SONUÇ ÇIKMADI'Bölgede sakat veya ölü doğan kuzuların ardından tilki ölümlerinin görülmesi, Karacaahmet Köyü'nde 15 ineğin Ulubey Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından itlaf edilmesi ve son olarak da Kurudere ile Ahmetli Köy-leri'nin de Uşak Tarım İl Müdürlüğü tarafından karantinaya alınması köylülerin kaygılarını artırdı. Bölgede dikkat çeken bir diğer nokta da yeükililer tarafından yapılan incelemelerden herhangi bir sonuç alınamaması. Kuzulardan alınan örnekler üzerinde yapılan incelemelerde herhangi salgın bir hastalık bulgusuna henüz rastlanmadı. İnay köylülerinden İbrahim Öztemel, 75 kuzusundan 50'sini kaybetmiş. Yapılan tetkikler sonucunda kuzularında herhangi bir hastalığa da rastlanmamış. Öztemel, yetkililerden kuzuların ölüm nedeni hakkında sorduğu sorulara ise henüz hiçbir yanıt alamadığını dile getirdi. Kuzuların ardından tilkilerin de ölmeye başladığına dikkat çeken Öztemel, "Kuzulara bir hastalık bulamayan yetkililer tilkilerin kuduz nedeniyle öldüğünü söylüyorlar. Ancak kuduz oldukları iddia edilen bu tilkiler bu güne kadar hiç kimseye saldırmadı. Bunlara inanmıyoruz artık. Hayvan ölümlerinin tek nedeni bu madendir" dedi.
'MADENDEN SONRA HAYATIMIZ DEĞİŞTİ'80 yaşındaki İbrahim Uysal ve 75 yaşındaki Hasan Hüseyin de, İnay'da böyle bir olaya ilk defa şahit olduklarını söyledi. Uysal ve Hüseyin, "Maden geldikten sonra hayatımız değişti. Yediğimiz, içtiğimiz, ektiğimiz her şey zehirlenecek. Ölümlerin sorumlusu da madendir. Madenin kapatılmasını istiyoruz" diyerek madene olan tepkilerini dile getirdi.
'TOKSİKOLOJİ YAPILMIYOR'Maden karşıtı faaliyetleriyle bilinen İnay Vicdan Hareketi Sözcüsü Muammer Sakaryalı, konuyla ilgili olarak köye gelen yetkililerin kuzulardan aldığı bir örneği İzmir'e gönderdiğini söyledi. Sakaryalı, İzmir'e gönderilen örnekte yalnızca ektama, şap ve kas hastalıklarına yönelik araştırmalar yapıldığını belirterek, şunları dile getirdi: "Sakat doğan kuzuları gören veterinerler kimyasal zehirlenme olabileceğini belirtti. Ancak İzmir'e kuzudan alınan bir parça gönderiliyor. Oysa kuzunun, özellikle de sakat doğan kuzuların, tamamının alınıp incelenmesi gerekir. Zaten İzmir'e gönderilen örneklerde toksikoloji inceleme yapılmıyor."
'YETKİLİLER KÖYE ÖNYARGILI GELİYOR'Köye gelen yetkililerin yaptıkları incelemelerden tatmin olmayacaklarını dile getiren Sakaryalı, "Çünkü bu yetkililer daha köye gelmeden kimyasal bir zehirleme olmadığı koşullanmasıyla geliyorlar. Zaten yaptıkları incelemelerden herhangi bir sonuç alınamadı" dedi. Sakaryalı, yetkililere, "557 koyunun ölüm nedenini açıklayın?" dedi. DİHA
* * * Tüprag Altın Madencilik, yargı kararını tersten okuduTÜPRAG Altın Madencilik'e ait internet sitesinde, Danıştay 6. Dairesi'nin ÇED Olumlu Belgesi' nin iptali ve yeniden düzenlenmesi kararının kaldırıldığının ileri sürülmesi, çevrecilerin tepkisine neden oldu. Avukat Arif Ali Cangı, 10 Şubat'ta sitede yer alan açıklamanın düzeltilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tüprag Genel Müdürlüğü'ne başvurdu.
Kışladağ'da altın madenciliği faaliyeti yürütmek isteyen uluslararası altın tekeli Eldorado Gold'a bağlı Tüprag Altın Madencilik A.Ş.'nin resmi internet sitesinde yer verdiği haber, spekülasyona neden oldu. n Şubat'ta sitede yer alan haberde, Danıştay 6. Dairesi'nin ÇED Olumlu Belgesi'nin yeniden düzenlenmesi ve maden hakkında 9 Temmuz 2007'de verdiği yürütmeyi durdurma kararının, yine Danıştay tarafından kaldırıldığı ileri sürüldü. Haber çevrecilerin "Tüprag yargı kararlarını tersten okuyor" yorumlarına neden oldu.Hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirten Cangı, şunları söyledi: "Bergama örneği halen hafızalarımızda. Alınan yargı kararına rağmen maden faaliyetleri durdurulamamıştı. Eldorado'da, sanki işletme her an faaliyete geçecekmiş gibi altyapı tesislerini kurmaya devam ediyor. Bizim yöneticilerimizin bir kısmı madencilerle dost. Eldorado'da bu dostluğa dayanarak faaliyete geçmek isteyebilir. Bunu durdurmanın tek bir yolu var. O da İnay köylüsünün kutsal mücadelesinin devamı ve bu mücadeleye sahip çıkmaktır.

Hiç yorum yok: