6 Mart 2009 Cuma

Anket ve Ortak akıl arama forumu sonuçları

“NASIL BİR KÜÇÜKKUYU’DA YAŞAMAK İSTİYORUZ?
YEREL YÖNETİMDEN NELER TALEP EDİYORUZ?”

• ALTYAPISI TAMAMLANMIŞ,
• YEŞİL,
• TEMİZ,
• GÜVENLİ,
• SAĞLIKLI,
• ZENGİN,
• EĞİTİMLİ,
• KÜLTÜRLÜ,
• SPOR OLANAKLARINA SAHİP,
• ÇOCUKLARIN, GENÇLERİN, KADINLARIN, ENGELLİLERİN, YAŞLILARIN, YOKSULLARIN İHTİYAÇLARININ KARŞILANDIĞI,
• HAYVANLARIN KORUNDUĞU,
• ÇEVRE KÖYLERLE BÜTÜNLEŞMİŞ

BİR KÜÇÜKKUYU…


• ÇAĞDAŞ HİZMET ANLAYIŞINA SAHİP
• DOĞA DOSTU
• YEREL KALKINMA ÖNCELİKLİ
• SOSYAL
• ŞEFFAF

BİR BELEDİYE…


Kazdağı Koruma Girişimi Grubu olarak, hemşehrilik bilinci ve sorumluluğu ile yerel seçimler sürecinde beldemizdeki sorunları ve talepleri saptamak, bu talepleri siyasi partilere ve yerel yönetim adaylarına iletmek ve programlarında yer vermelerini sağlamak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştiriyoruz.

Kazdağı Koruma Girişimi Grubu olarak, her zaman olduğu gibi bu süreçte de tüm siyasi partilere eşit mesafede durmayı temel ilke kabul ediyor, beldemizde yaşayan her kesimi gözeten bir işbirliğine önem veriyoruz. Çalışmalarımızı kamuoyu önünde açık olarak, dileyen herkesin katılabileceği bir şekilde yürütüyoruz.

Öncelikle bir yerel yönetim anket çalışması yaptık. Pazaryerinde gerçekleştirdiğimiz, isteyen herkesin katılabildiği anket çalışmamız ilgiyle karşılandı.
Daha sonra tüm siyasi partileri ve belediye başkan adaylarını ziyaret ettik. Çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Tüm başkan adaylarına başarılar dileyip ortak taleplerimizi daha sonra kendilerine ileteceğimizi belirttik.

Ardından da, “Nasıl Bir Küçükkuyu’da Yaşamak İstiyoruz? Yerel Yönetimlerden Taleplerimiz Neler?” başlıklı bir ortak akıl arama toplantı düzenledik. 8 Şubat’ta GÜLTUR Motel’de gerçekleştirdiğimiz bu toplantıya halkın farklı kesimlerinin temsilcilerini davet ettik.
Toplantı, tüm hava muhalefetine rağmen, soğuk, yağmurlu ve fırtınalı bir havada yola çıkmayı göze alan katılımcıların sabahtan akşama kadar süren büyük sabır ve heyecanıyla, demokratik, ön yargısız ve olgun bir ortamda gerçekleştirildi. Sanırız bölgemizde, hatta, belki de Türkiye’de ilk defa, yerel seçimler öncesinde gerçekleştirilmiş halkın farklı kesimlerini kapsayan bir “ortak akıl arama toplantı”sı oldu.
Toplantıya katılan çocuklar, gençler, kadınlar, engelliler, yaşlılar, zeytinciler, turizmciler, esnaflar, balıkçılar, eğitimciler, eczacılar, hekimler, veterinerler, mühendisler, çiftçiler, köylüler, hayvan hakları savunucuları ve ekolojistlerin temsilcileri tek tek taleplerini dile getirdiler. Yaklaşık 150 öneri geliştirildi. Bu öneriler gruplarda tartışıldı. Her grup öncelikli 10 talep belirledi. Bu talepler bir kez daha hep birlikte tartışıldı ve tüm katılımcıların üzerinde uzlaştığı 30 öneriden oluşan bir “öncelikli ortak talepler” listesi ortaya çıkarıldı.
Toplantının sonunda ayrıca, yürüttüğümüz anketin sonuçlarını da açıkladık. Toplantıda ortaya çıkan taleplerle anket çalışmamızın sonuçlarının büyük uyum gösterdiğini gördük.

Belirlenen öncelikli ortak talepler:

1. Şehir içi yollar bir an önce tamamlansın, yaya kaldırımları yapılsın, kaldırım işgalleri ortadan kaldırılsın, otoparklar oluşturulsun, yaz aylarında araçların şehir merkezine girmesi engellensin.

2. Küçükkuyu betonlaştırılmasın. Yeni imar alanları açılmasın. Mevcut imar planlarındaki yapılaşma yoğunluğu düşük tutulsun, imar planlarında yeşil alanlara yeterince yer ayrılsın.

3. Arıtma tesisi bir an önce yapılsın ve vidanjörlerin Ilıca Deresine lağım boşaltması durdurulsun. Kanalizasyon sistemi yapılsın. Ilıca Deresi ıslah edilsin.

4. Çöpler ayrıştırılarak toplansın ve geri dönüşüm sağlansın. Çöp bidonlarının çevre kirliliği yaratmaması konusunda da gerekli önlemler alınsın.

5. Sabit, üstü kapalı, modern bir pazaryeri kurulsun.

6. Herkesin eşit olarak yararlanabilmesi için kıyı işgallerinin önüne geçilsin ve gerekli altyapı düzenlemeleri yapılsın.

7. Liman içi hem balıkçıların hem de halkın gereksinimlerine göre yeniden düzenlensin. Liman içinde kamuya ait alandaki işgaller kaldırılsın. Limandaki gürültü ve ışık kirliliği önlensin. Tezgahlara ve satıcılara düzen getirilsin.

8. Şehir içinde yeşil alanlar, parklar oluşturulsun, yol kenarlarına ağaçlar, çiçekler dikilsin. Yeşil alanlarda spor alanı, çocuk oyun merkezi, tuvalet gibi düzenlemeler yapılarak çocukların, gençlerin, kadınların, engellilerin rahat kullanımı sağlansın.

9. Küçükkuyu’nun mahalleleri arasında toplu taşıma hizmeti verilsin. Körfeze dönük ulaşımın da toplu taşıma araçlarıyla yapılması sağlansın.

10. Bölgenin temel geliri olan zeytincilik desteklensin ve bölgesel işaret ve markalaşma sağlansın.

11. Bölgenin diğer bir gelir kaynağı olan turizm desteklensin, turizm bilgi bürosu işlevli hale gelsin, turizm acentası kurulsun, bölgeyi ve Küçükkuyu’yu tanıtıcı broşür-cd’ler yaygınlaştırılsın. Ev pansiyonculuğu ve eko-turizm yaygınlaştırılsın.

12. Gelir getirici yeni alanlar açılsın.(Ekolojik tarıma, yöresel ürünlerin ve el sanatlarının üretimi ve pazarlanmasına destek verilsin.)

13. Bölgedeki gelişmeye katkı ve gençlere eğitim olanağı sağlamak amacıyla, “Zeytin, Su Ürünleri, Turizm” konularında Meslek Yüksek Okulu açılsın.

14. Belediye Sağlık Evinde verilen hizmetler arttırılsın ve geliştirilsin.

15. Gıda kontrolu hizmetlerine önem verilsin, mezbaha açılsın.

16. Beldede güvenliğin sağlamasına destek amacıyla kamera sistemi kurulsun.

17. Beldenin kültürel-sanatsal-sosyal yaşamını geliştirici faaliyetler düzenlensin. Bu konularda beceri kazandırıcı, yetenekleri ortaya çıkarıcı kurslar açılsın.

18. “Zeus Festivali”nin sanatsal düzeyi arttırılsın. Festivalde Küçükkuyulu gençlerin ve çocukların beceri ve yeteneklerini sergilemelerine olanak tanınsın. Festival, toplumun farklı kesimlerinin beğeni ve gereksinimlerine uygun hale getirilsin.

19. Çocuklar için okul sonrası ve yaz tatillerinde vakitlerini geçirecekleri oyun alanları, etüd merkezleri kurulsun, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetler düzenlensin.

20. Gençler için “Gençlik Merkezi” kurulsun. Bu merkezde, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetler gerçekleştirilsin. İşsiz gençler için meslek edindirici kurslar düzenlensin. Gençlere madde bağımlılığı ve kötü alışkanlıklarla mücadele konusunda eğitimler verilsin.

21. Kadınlar için “Kadın Danışma-Dayanışma Merkezi” açılsın. Bu merkez aracılığıyla kadınların toplumsal-ekonomik-sosyal-siyasal alanlara aktif katılımını destekleyici faaliyetler ve beceri-meslek kazandırıcı kurslar düzenlensin. Şiddete uğrayan kadınlara hukuki-psikolojik destek verilsin. Şiddete uğrayan kadınlar için Körfezde bir Kadın Sığınağı açılsın.

22. Ücretsiz veya düşük ücretli kreş ve yaşlı bakım evi açılsın.

23. Alt yapı ve tüm hizmetlerde engelliler ve yaşlılar düşünülsün.

24. Deniz suyu, içme suyu düzenli olarak tahlil ettirilsin ve tahlil sonuçları halka duyurulsun.

25. Doğamızın, ormanlarımızın, zeytin ağaçlarımızın, havamızın, suyumuzun, toprağımızın, denizimizin, derelerimizin madencilik, termik santral vb. faaliyetlerle kirletmemesi için gereken önlemler alınsın.

26. Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ve hayvan haklarının korunması için gerekli çalışmalar yapılsın.

27. Banka şubesi açılması için girişimlerde bulunulsun.

28. Çiftçi mallarının korunması için gerekli teşkilatlanmaya destek verilsin.

29. Muhtarlıklarla işbirliği içerisinde çevre köylere de altyapı, çöp, kültürel-sanatsal-sportif hizmet desteği verilsin.

30. Kent Konseyi kurulsun ve halka verilecek hizmetlerle ilgili görüş belirtme ve karar alma sürecine katılma olanağı sağlansın. Herkese eşit hizmet verilsin. Kararlar ve hizmetlerde şeffaflık sağlansın.

Öncelikli talepler dışında sıralanan diğer taleplerden bazı örnekler:

1. Belediye, bilim ışığında, uzmanlık, akıl ve inançla, doğa merkezli bir hizmet anlayışıyla çalışsın.
2. İnternet ortamında “tatil+ cennet+ zeytin” yazıldığında Küçükkuyu’ya gönderen ortak bir web sitesi kurulsun.
3. Oksijen cenneti beldemizde uluslararası düzeyde, tam teşekkülü bir göğüs hastalıkları hastanesi kurulsun.
4. Zincir marketler yerleşim dışına alınsın, yerel ekonomi desteklensin.
5. Belediye meclisi bünyesinde “Kadın-erkek eşitliği birimi” kurulsun, bu birim belediyenin tüm çalışmalarında kadınların taleplerinin sağlanıp sağlanmadığını denetlesin.
6. Maddi durumu uygun olmayan, yalnız yaşayan ya da çocuklu kadınlara destek sağlansın, sosyal konutlar ayrılsın.
7. Tüketen değil üreten bir belediye anlayışına sahip olunsun.
8. Gökçetepe mahallesinde çadırlarda yaşayanlar insanca yaşayabilecekleri konutlara yerleştirilsin.
9. Afrodit kaplıcası ve yolu ıslah edilip turizme kazandırılsın.
10. Bölgemizde suyun özelleştirilmesine izin verilmesin.
11. Dışarıdan gelen zeytin ve inşaat işçilerinin insanca yaşaması için barınma ve benzeri ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınsın.
12. Trafik ışıklarının olduğu yerlerde kazaları önlemek ve trafiği düzenlemek amacıyla alt geçit yapılsın, trafik polisi konulsun.
13. Alternatif enerji kaynaklarını kullanarak kendi elektriğimizi üretelim.
14. Altılı yola paralel 14.5 metre genişliğindeki alternatif yol ivedilikle açılsın.
15. Küçükkuyu dışında okuyan öğrencilere burs olanağı sağlansın.
16. Belediye, sosyal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi için okulların sosyal kulüpleriyle iş birliği yapsın.
17. Küçükkuyu’da sinema ve tiyatro olsun.
18. Kapalı yüzme havuzu yapılsın.
19. Doğa bilimleri okulu açılsın.
20. Ezine’de kurulması planlanan ve beldemizi de etkileyecek olan termik santralin yapımı önlensin,

YEREL YÖNETİM ANKET SONUÇLARI:

Anketin değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Faik Ardahan tarafından gerçekleştirilmiştir.

KATILANLARIN YAŞI:

30 yaş ve altı % 30
30 yaşın üstünde % 70

KATILANLARIN CİNSİYETİ:

Kadın % 45
Erkek % 55

MESLEK

Serbest % 50
Öğrenci % 15,2
Ev kadını % 16,1
Emekli % 11,7
Kamu görevlisi % 7,9

EĞİTİM DURUMU

Okuryazar % 2,8
İlkokul % 19,3
Ortaokul %13,6
Lise %39,2
Üniversite %21,2
Lisan üstü %1,6

SORULARA VERİLEN YANITLAR:

Kömür ve Prinanın havayı kirlettiğini düşünenler % 77
Çöplerin ayrıştırılması ve daha düzenli toplanmasını isteyenler % 85
Bölgemizin betonlaşmasından korkup önlem alınsın diyenler % 78
İmar alanları açılırken ağaçlar zarar görmesin diyenler % 88
Gıda kontrolü ve içme suyu tahlili dahil halk sağlığına dikkat
edilmeli diyenler % 71
Altın çıkarma niyetlerinin bölgemize zarar vereceğini düşünenler % 91
Mesleki ve sanatsal beceri kazandırma kursları açılmasını isteyenler % 93
Otopark, kaldırım, yol gibi hizmetlere ağırlık verilsin diyenler % 62
Belde içi ulaşıma ihtiyaç duyanlar % 65
Yazın artan trafiğe çözüm bulunmalı diyenler % 93
Gürültülü müzik yapan eğlence yerleri liman dışına çıkmalı diyenler % 65
Turizm hizmetlerinin yeterli olmadığını düşünenler % 81
Halka açık plaj yerleri arttırılmalı diyenler % 84
Yazın düzenlenen Festivalleri beğenenler % 64
Çocuk parkı, yürüyüş yolu ve spor alanları yapılmalı diyenler % 87
Yaşlılar ve engelliler için ulaşım vb. hizmetler olmalı diyenler % 93
Kültürel-sanatsal faaliyetler arttırılmalı diyenler % 82
Sportif faaliyetler arttırılmalı diyenler % 83
Su, kanalizasyon, çöp toplama hizmetlerine daha fazla özen
gösterilsin diyenler % 55
Kadınların da erkeklerle eşit oranda yerel yönetimde görev almasını
isteyenler % 89
Belediye çalışmalarının halka açık, katılımcı olmasını isteyenler % 93
Belediye çalışmaları seçmenler ve Kent Konseyince denetlensin diyenler % 91


Anket sonuçlarına göre Küçükkuyudaki en önemli 5 çevre sorunu;

Kanalizasyon % 80
Altın Arama % 66
Ağaç kıyımı % 40
Çöpler % 27
Sahiller % 21



KAZDAĞI KORUMA GİRİŞİMİ GRUBU

Haberleşme: www.groups.yahoo.com/group/kazdagigrubu
Web: www.kazdagikoruma.blogspot.com
E-posta: kazdaginikoruma@gmail.com, kkggsekreterya@gmail.com
Nöbetçi Tel: 0534 3286511

Hiç yorum yok: