24 Kasım 2007 Cumartesi

İÜ.Bilim Kurulu ve Adatepebaşı Köyü

23 kasım saat 11.30 ist üniversitesinden orman müh fak kazdağları için oluşturulan bilim kurulundan bir heyet ziyaretimize geldi.
prf.dr Hüseyin Dirik
asis Damla Şahin
yrd.doç.dr Orhan Sevgi
dç.dr. Yusuf Güneş
dç.dr.Yalçın Kuvan
or.müh Salih Sönmezışık
Bu gün Bahçederede havranda inceleme yapacaklar, akşam saat 20.00 de adatepe başı kahve toplantısına katılacaklar,uzun bir çalışma incelemeden sonra bir rapor hazırlayacak, ist.üniversitesinin kazdağlarının ekolojik sistemi ve korunması konusunda görüş bildirecekler bu rapor bu hareket için ayrıca çok önemli hukuk mücadelesinde dayanak oluşturacak.

Bugün akşam bilgilendirme toplantısı için Adatepebaşı köyüne gidildi.
Muhtar Mehmet EREN oldukça iyi hazırlanmıştı.Kahvehane misafirler için ayrılan bölümün dışında tamamen dolmuştu Bir başka kahvede kadınlar toplanmıştı Ahmet İşseverin kolaylaştırıcılığında başalayan toplantıda Süheyla erkeklere sunumunu yaptıktan sonra kadınlara sunum yapmak için ayrıldı Köy muhtarları ,İsmail Hoca,Akif Arcan,Salih Sönmezışık konuştular Toplatıya İstanbul Üniversitesinden rapor hazırlamak için gelen hocalarımızda katıldı.Birkaç gün veri topladıktan sonra konunun tüm yönleriyle ele alınacağı bilimsel bir rapor hazırlayacaklarını ifade ettiler.Kadınların toplantısından slogan sesleri bizim bulunduğumuz kahveye kadar geliyordu Konuşmacılar Ayla İşsever ,Süheyla ve Meral Keskin kadınları coşturmuşlardı.Köyden keyifle ayrıldık.
Dr.Zeki Keskin

22 Kasım 2007 Perşembe

BAYRAMİÇ ÇEVRE HAREKETİ-BAÇEV




BAYRAMİÇ BALYA’YA DÖNMESİN !
2004 yılında Maden Yasasında yapılan değişiklikler ve çıkarılan yönetmeliklerle maden tekellerine benzeri ancak sömürge ülkelerde görülen kolaylıklar ve imtiyazlar sağlanmıştır. Bu tekellere : 5 yıl vergiden muafiyet, KDV indirimi,Elektrik su ve sigorta primlerinde %50 indirim sağlanırken çıkarılan Madenden alınan Devlet payı %20 den % 2 ye düşürülmüştür. Milli Park, yerleşim alanı, askeri alan, su havzası, tarım alanı, sit alanı ayrımı gözetmeksizin her yerde Madencilik faaliyetlerine izin verilmiştir. Böylece Kazdağları başta olmak üzere yer altı kaynaklarımızın yağmalanma süreci hızlanmıştır.
Bayramiç sınırları içerisinde Muratlar, Kuşçayır, Zeytinli, Karıncalı,Hacıbekirler ve hemen yanı başımızda Söğütalan, Bardakçılar, Halilağa da arama faaliyetleri devam etmektedir. Bayramiç –Çan hattında yoğunlaşan bu sondajların tamamlanıp işletme aşamasına geçmeleri an meselesidir.
Dinamitle ufalanan kayaçların içindeki Altın’ı ayrıştırmak Siyanür ile gerçekleşmektedir. Dünyanın en zehirli kimyasal maddelerinden biri olan ve 1çay kaşığı dozunda bile yetişkin bir insanı öldürebilen Siyanürün 300 000 ton kadar kullanılacağı tahmin edilmektedir. Kullanılan Siyanürün bir kısmı buharlaşma yolu ile hava’ya karışırken bir kısmı da atık havuzlarından yer altı sularına geçerek bizleri ölümcül bir tehlike ile karşı karşıya getirecektir.Siyanür doğa da uyur halde bulunan Arsenik ve Civa gibi kanserojen etkiye sahip bir çok ağır metali harekete geçirip etkisi binlerce yıl süren başka çevre felaketlerine de neden olacaktır.
Tüm bunlar Toprağı, Havası, Suyu zehirlenen bölgemizde İnsan sağlığının yanı sıra her türlü tarım ve hayvancılık faaliyetlerini risk altına sokarak ürünlerimizin pazar değerini kaybetmesine neden olacaktır.
Etili ve Yenice gibi 7 den büyük depremler üreterek tarihte Troya kentini birkaç kez yıkan aktif fay hatlarının bulunduğu bir bölgede ; aslında birer açıkhava kimya tesisi olan altın madenciliğine izin vermek sonu öngörülemez felaketlerin oluşumuna zemin hazırlamaktır. Maden şirketleri işlerini bitirip gittiklerinde bize kalacak olan: içleri tonlarca zehirli atıkla dolu yüzlerce metre derinlikteki cehennem çukurlarıyla üstünde ot bitmeyen milyonlarca ton toprak yığını ve talan edilmiş bir orman olacaktır.

Bir Maden ocağının günde 7000 ton suya ihtiyacı vardır. Bu miktar 35 bin kişinin yaşadığı Bayramiç bölge halkının bir günlük su harcamasının çok üstündedir. Bu korkunç su tüketimi tüm yer altı ve yerüstü su kaynaklarının yok olmasına neden olacaktır.
Altının ekonomiye olan katkısı abartılmakta rakamlar çarpıtılmaktadır.Üstelik Bergama örneğinde olduğu gibi yarı hammadde olarak ons’u 300 dolar’dan yurt dışına satılan ve İstanbul Altın Rafinerisi yerine İsviçre Rafinerilerinde işlenip Kapalıçarşı’ya ons’u 700 dolardan geri dönen altının kaymağı yurt dışında kalmaktadır.
1997 yılında Bergama’dan aldığı cesaretle Evciler’de sondaj çalışmalarına başlamak isteyen Eurogold Madencilik yılda 100 bin ton elma nın 5 bin ton kirazın yetiştirildiği bu bereketli toprağın insanlarınca bir gecede defedilmiştir. Kazdağlarının suuyunu gelecek nesillere taşıyabilmek, on yıl önce verilen bu mücadeleyi Maden Yasası değişene kadar sürdürmekten geçmektedir.
Yorgun ve umutsuz bir halk ÇANAKKALE ‘de değiştirmiştir kara bahtını. Onurlu ve saygın bir Cumhuriyet’ e giden yolda nice acılar çekilmiş ama yılgınlığa,çaresizliğe izin vermemiştir bu topraklar.
Şimdi yine aynı KARARLILIKLA , Şimdi yeniden HEP BİRLİKTE
Cehennemin kapısını açmaya çalışanlara
Geleceğimizi karartanlara , Altın yağmacılarına
DUR DİYELİM................
BAYRAMİÇ ÇEVRE HAREKETİ
( BAÇEV)

18 Kasım 2007 Pazar

Büro açılışı ve Çetmibaşı Köyü toplantısı

Yine epeyi kalabalıktık. Yine çok coşkuluyduk. Tüm arkadaşlar açılış için daha bir özenli giyinmişti, Mehmet Kahraman’ı ilk kez takım elbiseyle gördümJ. Saat 14:00’ten önce her şey hazırdı. Ses düzeni, kürsü, servis masası, her şey yerli yerinde. Ege türküleri çalıyordu bir yandan. Küçükkuyu’lular yine yoğun ilgi göstermişti, sahip çıkıyorlardı bürolarına. Tüm siyasi parti temsilcilerimiz, muhtarlarımız,beldemizin esnafı, turizmcisi, zeytincisi, köylülerimiz gelmişti. Açılı saatine yakın Altonoluk’tan GÜMÇED’li arkadaşlar da geldi coşkuyla, ellerinde pankartlarıyla. Büromuza getirdikleri çerçeveli zeytin ağacı posterini armağan ettiler önce, çok sevindik.

Saygı duruşunun ardından açış konuşmasını Küçükkuyu Belediye Başkanımız Dr. Yusuf Aksoy yaptı. Oldukça heyecanlı konuşmasıyla, bu mücadelenin çok haklı bir mücadele olduğunu, yöremize ve ülkemize sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu anlattı. 17 belediyenin “İda ve Marda Dağları Belediyeler Birliği”ni kurduğunu, ayrıca İDA-MADRA Çevre Platformu kurulması kararı alındığını ve en kısa zamanda örgütlenme çalışmalarına başlanacağını bildirdi. Kazdağlarında altın madenciliğine karşı verilen mücadelenin sonuna kadar içinde olacağını söyledi. Başkanımızın konuşması coşkulu alkışlarla takdir edildi.

Daha sonra GÜMÇED’den M. Akif Öznal kürsüye davet edildi. M. Akif Öznal, Büromuzun açılışını kutladıktan sonra Kazdağı Koruma Girişimi Grubu’nun körfezde yaktığı ateşi tüm körfeze yaymak üzere büyük bir çalışma içinde olduklarını, Güre Belediyesinin talebi üzerine Enerji Bakanlığından gelen yeni bilgilerle Balıkesir bölgesinde 50’nin üzerinde arama ve işletme izni olduğunun öğrenildiğini, bu durumun çok vahim olduğunu anlattı. Kendilerinin bu mücadele içinde sonuna kadar yer alacaklarını söyledi. Daha sonra Altınoluk’tan gelen bir kadın arkadaşımız da mikrofondan bu mücadelenin köylüsü, kentlisi, zeytincisi, turizmcisi, herkesimi kapsaması gerektiğini, kendisinin de bu mücadelede sonuna kadar savaşacağını vurguladı.

Nusratlı Köyü muhtarımız Ali Dönmez de kısa konuşmasında, muhtarlar olarak Kazdağlarında Altın Madenciliği’ne izin vermeyeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, Büronun kapısındaki kırmızı kurdele, Başkan Dr. Yusuf Aksoy ve en genç üyemiz Dilara Erdinç tarafından birlikte kesildi. Dilara kurdeleyi keserken “maden yasasına hayır” demeyi de ihmal etmediJ)

Açılışımızında ikram ettiğimiz pilav-ayranımız oldukça fazla-fazla (600 kişilik) olmasına rağmen neredeyse ancak yetti. Emeği geçenlerin eline sağlık….



Gelelim Çetmibaşı Köyü toplantımıza:

Bu kez daha önce hiç bilgilendirme toplantısı yapmadığımız bir köye, Çetmibaşı’na gidecektik. Bir kısmımız arabalarımızla, bir kısmımız da Belediyenin sağladığı otobüsle çıktık köye. Gençlerin yardımıyla pankartlarımız asıldı hemen, “Kazdağlarının Üstü altından Zengindir, Altından Elini çek.”

Köyün kahvesi oldukça soğuktu, pek bir hazırlık da görünmüyordu salonda. Ancak gecenin kolaylaştırıcısı sevgili Kamil Karabulut hemen becerikliliğiyle herkesi yerli yerine yerleştirdi, gereken düzenlemeleri yaptı. Projeksiyon cihazının azizliğini hallettikten sonra toplantımıza başladık. Önce köyün muhtarı Nail Türksan “hoş geldiniz, köyümüze geldiğiniz için çok sevindik ” dedi bize. Sonra bu köyde doğmuş büyümüş bir genç olan Ergin Erol oldukça duygu yüklü konuşması ile Altın Madenciliğinin bu bölgeyi nasıl olumsuz etkileyeceğini, bu mücadeleye herkesin neden sahip çıkması gerektiğini çok güzel anlattı. Bu iki konuşmanın ardından Kazdağını Koruma Girişimi Grubu adına Süheyla Doğan bilgisayar destekli sunum ile Kazdağları için verilmiş ruhsatların kapsadığı alanları gösterip bu alanlarda işletme yapılırsa bölgenin nasıl etkileneceğini, Bergama, Eşme, Balya ve dünyadan örnekler vererek anlattı. Siyanür, arsenik ve diğer ağır metallerin doğaya ve insan sağlığına verdiğini zararları belirtti. Sunum, Kazdağlarında madenciliğe izin veren Maden yasası’nın da eleştirisi ve bugüne kadar bu konuda verilmiş mücadele örnekleri ile son buldu. Kamil’in oldukça içten takdimleri ile, grubumuz adına Fernur Sözen, Muhtar Ahmet Ergin, Mehmet Öngen’in konuşmalarının ardından siyasi partilerin belde başkanları (AKP, CHP, DSP,DP,GENÇ PARTİ, MHP) ve Ülkü Ocakları temsilcisi de Kazdağlarında altın madeni çıkartılmasına karşı olduklarını ve bu konuda tüm partililer olarak mücadele edeceklerini vurguladılar. Siyasi parti belde başkanlarının köylülerin karşısında hep bir arada yer almaları oldukça etkili oldu. Köydeki önemli bir sorun olan tapu iptal davalarının da gündeme geldiği toplantıda, hukuk danışmanımız Mehmet Öngenin köylülere bu konuda tam destek sözü vermesi büyük memnuniyetle karşılandı.Toplantının sonunda fazla bir soru gelmedi, ancak köylülerin konuşmaları dinlerkenki tutum ve davranışlarından mücadeleye sahip çıkacakları çok belliydi.

Evet, bir günde birkaç etkinlik…Epeyi yorulduk. Ama değdi doğrusu. Hepimizin eline sağlık.

KAZDAĞI KORUMA GİRİŞİMİ GRUBU

16 Kasım 2007 Cuma

15 Ekim toplantı notları

Toplantıya 42 kişi katıldı.

Gündem:
İrtibat Bürosunun açılışı
Çetmibaşı Köyü Bilgilendirme Toplantısı
Diğer Bilgilendirme Toplantıları
Belgesel gösterimleri
Çan, Bayramiç, Çanakkale panelleri duyurusu
ADD destek ziyareti
Ankara lobi çalışmaları
Çalışma Gruplarının çalışmaları
Belediyeler Birliği toplantısı sonuçları
Gündem’e geçildi:
Büronun açılışı: 600 kişilik pilav ve ayran hazırlanıyor. Plastik tabak-bardak yerine yıkanabilir malzeme kullanılması sağlanmaya çalışılmalı. Ses düzeni kurulacak (Belediye). Kurdele kesilecek, Bel. Başkanı ve Dilara. Bir yandan da projeksiyon cihazı ile slayt-gösterimi yapılacak. Ayvacık Kaymakamı, Küçükkuyu protokolu, muhtarlar çağrıldı, civar belediye başkanları çağrıldı, duyurular asıldı. Anons yaptırılacak (Bekir), müzik hazırlanacak(Nilgün) , görevli kartları takılacak.
Pilav dağıtımından Belediye ve Hayri Binerbay,Açılışın koordinasyonundan Meral Keskin sorumlu.

Çetmibaşı Köyü Bilgilendirme Toplantısı:
Koordinasyon sorumluları; Kamil Karabulut ve Süheyla Doğan
18:30’da bürodan otobüs kaldırılacak.
Önce balya belgeseli gösterimi yapılacak.
1. Açılış konuşması:
- Muhtar Nail Türksan
-Gençler adına Köyden Ergin Erol
2. Bilgisayar destekli sunum-KKGG-Süheyla Doğan
3. Kazdağını Koruma Girişimi Grubundan Konuşmalar:3’er dakika
-Başkan Yusuf Aksoy
-M.Öngen
-Fernur Sözen
-Ahmet Ergin
-Hüseyin Kahraman
-Mehmet Kahraman
4. Siyasi Parti temsilcilerinden konuşmalar: 3’er dakika
Alfabetik sırayla: AKP, CHP, DP, DSP, MHP, GENÇ PARTİ
5. Köylülerden konuşmalar, soru ve cevaplar


Diğer bilgilendirme Toplantıları:

23 Kasım Gündüz-Bahçedere kadınlarına
Hazırlık sorumlusu Süheyla Doğan

23 Kasım Akşam-Adatepebaşı Köyünde
Hazırlık sorumlusu Ahmet İşsever

Diğer köyler daha sonra kararlaştırılacak.
Okullarda, okul aile birliği ile işbirliği içinde bilgilendirme toplantıları yapılması kararlaştırıldı. İsmail Korkmaz ve Meral Keskin görevlendirildi.Lise öğretmenlerinden fen bilgisi öğretmeni M.Tansu Dönmez diğer okullarda-yerlerde sunumlara yardımcı olacak. Web sayfası tasarımına yardım edecek.

Belgesel gösterimleri:
Küçükkuyu Kütüphanede Cuma günleri Bergama, Balya belgeselleri gösterimleri yapılacak. Sorumlu: Bekir Erdinç ve Ünal Çardak.
Saatlari:
1. gösterim: 14:00-Bergama Hakikat
2. gösterim: 16:00-Zehir Kent Balya


5. Çan, Bayramiç, Çanakkale panelleri duyurusu yapıldı:

1. Kazdağları ve Altın Madenciliği Paneli
21 Kasım 2007 Çarşamba Saat: 12:30
Yer: Bayramiç Belediye Düğün Salonu
Organizasyon: Çanakkale ÇEP

2. Kazdağları ve Altın Madenciliği Paneli
26 Kasım 2007 Pazartesi Saat: 10:00
Yer: Çan Belediye Meclis salonu
Organizasyon: Çanakkale ÇEP

3. KAZDAĞLARI DOĞAL, KÜLTÜREL DEĞERLERİ VE ALTIN MADENCİLİĞİ Paneli
24 Kasım-Cumartesi
Yer: Belediye Sosyal Tesisleri-Çanakkale
Balıkesir Üniversitesi-Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Organizasyon: Çanakkale ÇEP

6. ADD destek ziyareti: ADD Küçükkuyu Şb. Oluşumu toplantıya katılarak KKGG’nu ziyaret etti ve Kazdağları mücadelesini ve KKGG’yi desteklediğini belirtti.

7. Ankara-TBMM Lobi çalışmaları: Genç partiden Mehmet Gül, Küçükkuyu Siyasi partileri olarak heyet oluşturup Enerji Bakanlığı, Orman Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı’na ziyaretlerde bulunacaklarını, TBMM’ne gidip AKP ve diğer partilerin grup toplantılarına katılacaklarını belirtti.

8. Çalışma Gruplarının aktif hale getirilmesi:
Sekreterya grubu : Grup çalışmalarını anlattı: Fatma, Meral bilgi verdiler. Kumbaranın sayıldığını ve yapılan harcamaların da belgelendiğini ve kayıt edildiğini söylediler. Büronun açık tutulması içn nöbet sistemi gerektiğini ve kişi sayısının yeterli olmadığını-destek istediklerini söylediler.
Büronun açık tutulması için görevliler belirlendi:
Pazartesi-Salı günleri Belediye Bşk.nının görevlendireceği personel destek olacak.
Çarşamba günü: Meral Keskin,Perşemge Günü: Ayla İşsever,Cuma Günü: Fatma Erden,Cumartesi günü: Çetin Yıldız ve arkadaşları
Pazar günü: kapalı olacak.
Diğer gruplar daha sonra konuşulacak.

9.Belediyeler Birliği toplantısı sonuçları:
Bel. Bşk. Yusuf Aksoy toplantılarla ilgili bilgi verdi: Kazdağı ve Madra Dağı belediyeler birliği kuruldu. Burhaniye Belediyesi tüzük hazırlayacak. Yürütme Kurulu seçildi. Küçükkuyu,Altınoluk ve Çan Belediye Bşk. Yürütme kurulunda. Ayrıca Kazdağı ve MADRA DAĞI Çevre Platformu oluşturulacak: 3 belediye görev aldı- Çan, Bayramiç, Altınoluk. Seğmen otel’deki panele katılan STK’lar, kuruluşlar, Barolar, Üniversiteler, Ziraat Odaları, MARÇEP…..platformun bileşenleri olacak.

Belediyeler Kazdağlarındaki maden ruhsatlarının iptali ve yeni ruhsat verilmemesi için meclis kararları almaya başladı: Çanakkale, Küçükkuyu, İntepe, Kalkım, Hamdibey…

15 Kasım 2007 Perşembe

Balıkesir Üniversitesinde buluştuk


Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Fen Bilimi öğrencilerinin düzenlediği sempozyum NEF konferans salonunda yapıldı.
Yrd.Dç.Dr.Serap Özaydın ve Fen bilgileri ana bilim dalı öğrencilerinin düzenlediği "Kazdağları ve Balıkesir'de altın arama ve işletme çalışmalarının etkileri" konulu sempozyumun açılış konuşmasını yapan Serap Özaydın özetle şunları söyledi:"Fen bilimlerinde ÖZEL KONULAR dersi kapsamında bu sempozyumu düzenledik.Amacımız bilim insanlarından olayın hukuksal ve teknik boyutunu öğrenmek"
Sempozyuma davetli olarak katılan "Kazdağı Koruma Girişimi Grubu" yanında konuşmacı olarak katılan bilim insanları şunlardı:
Yüksek Jeofizik Mühendisi Tahir ÖNGÖR
Dr.Oya OTYILDIZ
Metalurji Mühendislari Odası Başkanı Cemalettin KÜÇÜK
Avukat Arif Ali CANGI
Jeofizik Mühendisi Erhan İÇÖZ
Avukat Nejdet BAYHAN
Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Ali Osman KARABABA
Balya Eski Belediye Başkanı Zekai BAYRAM
Sempozyumda özetle konuşulanlar şöyleydi:
Tahir ÖNGÖR "Madenciler hukukun çiğnendiği ülkelerde çalışmayı tercih ediyorlar.Bu ülkelerde milliyetçilik kışkırtılıyor,aşiret kavgaları körükleniyor."
Cemalettin KÜÇÜK "Çıkarılan altının çoğu ABD'de,İngiltere ve Almanya'da banka kasalarında stok ediliyor.İnsanca bir yöntem bulununcaya kadar bırakın toprağın altında kalsın,insanlar ölmesin"
Oya OTYILDIZ "Yurttaşlık bilinci ait olma duygusudur.Eşme'de neredeyse siyanür kelimesinin kullanılmasını yasaklayacaklardı."
Sempozyumun en ilginç konuşmasını ise Balya Eski Belediye Başkanı Zekai BAYRAM yaptı.Bayram konuşmasında özetle şunların altını çizdi:"Balya bir maden kasabasıdır.Balya madencilik konusunda üniversitelerin labaratuvarı olmalıdır.Kurşun madenleri 68 yıl önce kapatılmasına rağmen,Balya'da artık KUŞ YOK.Manyas Gölü;Karacabey Ovası Balya'daki atıklar yüzünden tehlike altındadır.Bugün Balya'da 1300 kişi yaşamaktadır.34 kişiden 28'i akciğer kanserinden ölmüştür.Hastanelere bol miktarda akciğer enfeksiyonu vakası gönderiyoruz.Balya'daki 2 eczane Balıkesir'deki tüm eczanelerden fazla işlem yapmaktadır."
Sempozyumun sonunda konuşmacılar,katılımcıların sorularını yanıtladılar.
ÜNAL ÇARDAK

14 Kasım 2007 Çarşamba

Kazdağı Koruma Girişiminin Çalışma Takvimi

13 Kasım Çarşamba
Saat 11.00
Balıkesir Üniversitesindeki Panele katılıyoruz.
Nilgün Özarar
Saat 16.00
Kurumsallaşma grubu toplantısı
İsmail Yenigün

14 Kasım Perşembe
Saat …..
İDA-Madra Belediyeler Birliği toplatısı
Yusuf Aksoy
Saat 20.00
KKG-Tüm çalışanların toplantısı

15 Kasım Cuma
Saat 14-16.00 arası
Kazdağı Korumanın Küçükkuyu irtibat bürosu açılışı
Yusuf Aksoy+Kamil Karabulut
Saat 20.00
Çetmibaşı Köyü bilgilendirme toplantısı
Süheyla Doğan

19 Kasım Pazartesi
Saat
Sekreterya-Kurumsallaşma grupları
İsmail Yenigün

22 Kasım Perşembe
Saat 20.00
KKG-Tüm çalışanların toplantısı

Acil destek isteyen konular
Çetmibaşı,Adatepebaşı,Arıklı Tapu iptal davalarına sahip çıkma **** Barolar
WEB sayfası operatorü-Portal PHP-ASP ****İsmail Yenigün

Kısa vadeli çalışmalar
Adatepebaşı Köyü toplantı ****Ahmet İşsever
Bahçedere Köyü Kadınlar toplantısı ****Süheyla Doğan
Kütüphane-Belgesel gösterimi ****Hayri Binerbay
Körfez iletişim toplantıları ****Ali Açıkgöz-Yusuf Yıldız
Havran,Bayramiç,Çan sondaj keşifleri ****Salih Sönmezışık
Kısacık Köyü ziyareti ****Bekir Erdinç-Ünal Çardak

Karar alınması gerekenler
Maden yasası değişiklik önerimiz ****Barolar
Altın alma,takma,kullanma! Kampanyası ****KKG-karar
Kanalizasyona dönüşen dere ****KKG
Ormana dökülen çöpler ****KKG
Betonlaşan Körfez ***KKG
Kaçak kara ve deniz avcılığı ****KKG
...

13 Kasım 2007 Salı

3-4 Kasım MARÇEP notları


3-4 KASIM 2007 TARİHLERİNDE ÇANAKKALE’DEYDİK

Egeçep dönem sözcüsü Av. Arif Ali Cangı, Egeçep yürütmeden Dr. Oya Otyıldız, Prof.Dr. Ali Osman Karababa, Dr. Şeyma Gümüştüs, Tekin Karadağ(nam-ı diğer Bereket Dede, Efesçed), Güllü Karadağ, KMO İzmir şube başkanı Ertuğrul Barka, Çağlayan Barka, Egeçep yürütmeden Mehmet Şahin, İnay Vicdan Hareketinden Muammer Sakaryalı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden Nazire Cömert, Zeki Gürver, Nergiz Çetinkol ve basından iki arkadaş (Özer Akdemir ve Sevinç Tunçelli)tan oluşan bir grup olarak, Kaz Dağları’nın çokuluslu altın avcıları tarafından talan edilmesine karşı verilen mücadeleye destek olmak için, Çanakkale’ye gittik. Elbette çağrıldığımız için gittik.

Marçep’in Çanakkale Belediyesi Sosyal Tesislerinde düzenlediği panele katıldık. Bizim gruptan Arif Ali Cangı ve Ali Osman Karababa sunu yaptı.
Etkinlik Çanakkale’de yapılmasına rağmen, Çanakkale’nin içinden insanların katılımı çok azdı. Çanakkale belediye başkanı ve meclis üyelerinin Kazdağları’nda altın aranmasını istemeyen bir karar almış olduklarını biliyorduk. Ve bu çok değerliydi. Fakat Belediyenin ve Çanakkale halkının ilgisinin azlığı, bu değerli tutumun galiba farkında değildi ve etkinliğin iyi organize edilmediğini gösteriyordu. Ayrıca Marçep’in Kazdağları bölgesindeki çevreci girişimleri ve grupları kapsamadığı, kucaklamadığı, onlara karşı belirli bir mesafede durduğu belliydi. Hatta Bizlere konukseverce bir yaklaşım göstermediklerini de söyleyebiliriz. Bu yüzden ilk gün dönmeyi öneren arkadaşlar oldu. Coşkulu bir dayanışma duygusuyla gidip karşılığında soğuk bir tutum gören insanların ruh halini yaşadık.
Etkinlikte birçok konuşmacı dinledik. Tahir Öngür, İlyas Yılmazer, Ali Osman Karababa ve Arif Ali Cangı’nın sunumları etkiliydi.
Bizlerin deneyimlerinden ve önerilerinden yararlanabilirlerdi. Bunun için konuşmak ve öneride bulunmak istedik. Ama yeterince fırsat bulamadık. Tuhaf bir toplantı idare ediliyordu. Hasılı Egeçep ilk gün sıkıntılıydı. Ancak panele katılımcıların (Kazdağlarını Koruma Girişimi, Küçükdere-Havran’da mücadele edenler, Çanakkale çevre platformu vb) bizlerin söylediklerine çok değer verdiğini de gözlemledik.
4 Kasım 2007 günü yapılacak basın açıklamasına bizim (Egeçep) katılmamızı Marçep’in oy birliğiyle kararlaştırdığını duyunca, kendi aramızda epeyce espri ürettik. Elbette basın açıklamasına katıldık. Etkili de olduk. Gerekli mesajı kamuoyuna verdik. Özellikle Bereket Dede’nin başına ve boynuna taktığı üzümlü, zeytinli, mandalinalı tacı ile zeytin ağacı üzerine bestelediği türküyü sazla basın açıklamasından sonra çalıp söylemesi ilgi odağı olunmasını sağladı.
Bin pınarlı İda-Kaz Dağları’nın talan edilmesini Türkiye toplumu istemiyor. Basından da görüleceği üzere kamuoyu vicdanı Kaz Dağlılar’dan yana. Ancak o bölge insanına ve çevrecilere, günümüzde bütün savaşların medya üzerinden yapıldığının fark ettirilmesi gerekiyor. Şimdi o bölge halkının altın madenini istemediğini (ilçe belediye meclislerinin ve köy ihtiyar heyetlerinin Çanakkale belediyesi gibi alacakları kararlarıyla) bir referanduma dönüştürmenin zamanıdır. Bu durumu da dilimizin döndüğünce kendilerine anlattık.
Dönüş yolunda Kazdağı Koruma Girişimini oluşturan konuksever dostlarımıza, Süheyla Doğan ve Mecit Doğan çiftine- Nusratlı köyüne- uğradık. Kaz Dağları’nın içinde kaybolmuş yüzlerce yaşam alanından biri Nusratlı. İnsanları konuksever ve çayları güzeldi. Oya Otyıldız’ın şiirleri ve Tekin Karadağ’ın sevda türküleri eşliğinde Nusratlı’nın yoğun oksijeni ciğerlerimize çektik. Keyifli bir yolculuk yaparak İzmir’imize döndük ve sizlerle de bu satırları paylaşmak istedik.
Muammer Sakaryalı

11 Kasım 2007 Pazar

Saynur Gelendost Ödülüne ortak olduk

yine guzel bir haber:)))

salih sonmezisik bugun marmaristen aradi, akdeniz cevre platformu'nun marmariste yapilan toplantisinda, grubumuz, Saynur Gelendost odulu icin aday gosterilmis, daha sonra gelen onerilerle birlikte, odulun "siyanurle altina karsi mucadele eden gruplar" arasinda paylastirilmasina karar verilmis. Bergama ve Esme(Usak) ile birlikte Saynur Geledost odulunu almisiz.

kazdagini koruma girisimi grubu olarak, Saynur Gelendost odulunu almak bizim icin buyuk bir onur. bundan sonraki mucadelemizde bu odule layik olacagimizi gosterecegiz:)))

9 Kasım 2007 Cuma

Kucukkuyu'da tum siyasi partiler de bir araya gelerek "KAZDAGLARİNDA ALTIN MADENCİLERİNE GECİT YOK" dedi

Bugun Kazdagini Koruma Girisimi Grubu olarak Beldemizin tum siyasi parti baskanlarini ve belde muhtarlarini irtibat buromuzda toplaniya davet ettik ve bilgilendirdik. Aslinda zaten yeterince bilgili olduklarini ve bu davetimizi daha onceden beklediklerini gorduk.

Toplantiya asagida isimleri olan ve beldemizde orgutlu olan tum partilerin belde baskanlari ve bazi muharlarimiz katildi:

AKP'den İl genel Meclisi UyesiAli Riza Albayrak

AKP: Salih Kocapınar
MHP-Ulku Ocaklari adina : Cetin Bey
CHP: Mehmet Çakan
DP: Seyfettin Tekin
DSP adina: Ahmet İssever
Genç Parti: Mehmet Gul

Sahil Mahallesi Muhtarı:Ali Üstünel
Bahcedere Muhtari: Ahmet Ergin


Belediye Baskanimiz Yusuf Aksoy'un da katildigi toplantida, istisnasiz olarak tum partiler, Kazdaglarinda Altin madeni aranmasi ve isletilmesine karsi ciktiklarini ve Maden Yasasinin degistirilmesi gerektigini ifade ettiler .
Bu konuda ortak mucadele karari aldilar.

Toplantidan bazi eylem onerileri, istek ve dilekler asagida:

-Tum araclarimizla yollari birkac saatligine trafige kapatalim, medyanin dikkatini cekelim.
-Buyuk bir miting yapalim.
-Cocuklarimizi egitelim, okullarda bilgilendirme toplantilari yapalim.
-Koylerde bilgilendirme toplantilarina devam edelim.
-Mahallelerde-kahvehane- toplantilara devam edelim.
-Kadinlara donuk toplantilar da yapalim.
-Yore Milletvekillerimizle temaslara devam edelim. Meclis ve Bakanlara donuk calismalara devam edelim.
-Maden sahasini surekli denetim altinda tutalim, kus ucurtmayalim.
-Madencilerin ruhsat almamalari icin elimizden gelen herseyi yapalim.
-Civar il ve ilcelerle dayanisma icinde olalim.
-Kucukkuyulularin katilacagi, liman icinde buyuk bir toplanti yapalim.
-Madencilere karsi dikkatli olalim, onlara surekli tatli sert mesajlar verelim.
-Madencilerin provokasyon ve bizi bolme cabalarina karsi uyanik ve dikkatli olalim.

İste boyle...Kazdagi mucadelesi partilerustu bir mucadele olarak, bolgesini ve yurdunu seven ve sahip cikanlarla cig gibi buyuyor...

Ne mutlu Kazdagliyim diyene!!!

8 Kasım As Kahve toplantısı


Yine guzel bir toplanti oldu,
yine cokkk kalabaliktik:))
yine salonlara sigamadik:)))

dun gece kucukkuyu-as kahve'de gerceklestirdigimiz bilgilendirme toplantisi cok verimli gecti. cok kisa surede orgutlenmis bir calisma olmasina ragmen hem katilim, hem de icerik olarak oldukca iyiydi.kahvanede oturacak yer kalmamisti ve kahvanenin onundeki sundurma da doldu. disariya da kurulan ses duzeni ile disarda kalanlar da konusmalari dinleme sansina sahip oldular.

nilgun'un o etkili ve guzel sesi ile saygi durusuna cagrisi ve istiklal marsinin okunmasinin ardindan:

belediye baskanimiz yusuf aksoy,
is kadini-zeytincimiz fernur sözen,
bahcedere muhtarimiz ahmet ergin,
esnafimizi ve zeytincilerimizi temsilen genc ziraat muhendisimiz melike as,
turizmci-hukukcumuz mehmet ongen

konusmalarini yaptilar.

konusmalarin ardindan 'kazdagini koruma girisimi grubu' nu tanitan bilgisayar destekli bir sunumu nilgun gerceklestirdi.

daha sonra da, tahir ongur, ali osman karababa ve arif ali cangi'nin marcep toplantisi icin hazirladiklari sunumlardan yararlanilarak hazirladigimiz 'kazdaglari ve maden, halk sagligina etkileri ve maden yasasi' baslikli bilgisayar destekli sunumu da gerceklestirdik.

sorular-cevaplar bolumunde pek soru gelmedi ancak, halkin-genclerin arasindan mikrofona konusanlar 'kazdaglarinda altincilara gecit yok' mesajini verdiler:))


toplantidan sonra hemen irtibat burosuna gecip bir degerlendirme toplantisi yaptik ve birbirimizi kutladik:))

bu arada da hemen yeni yeni kararlar aldik. ani gelisen bu toplantiya haberi olmamasi nedeniyle katilamayan arkadaslarimizin da bu kararlara katilicagini biliyoruz.

1. bugun saat 16:00'da kucukkuyu siyasi parti belde baskanlari ile irtibat burosunda gorusecegiz,

2.kazdagini koruma girisimi olagan calisma grup toplantilari, yine persembe gunune alindi. calismak isteyenlerle her persembe aksam saat 20:00'de irtibat burosunda toplaniyoruz. daha onceki toplantida aldigimiz karar dogrultusunda da kutuphanede ayda bir genis bilgilendirme toplantilari yapacagiz.

3.haftaya cuma gunu-16 kasim'da saat 14:00-16:00 arasi irtibat buromuzun acilisini yapacagiz. acilista pilav-ayran ikram edecegiz. acilisimiza tum halk davetli olacak. pilavi beklediye baskanimiz ustleniyor.(yaglar fernur hanimdan, pisirme kamil'den).

4.yine haftaya cuma, ayni gun aksam 19:00'dan sonra cetmibasi koyunde bilgilendirme toplantisi yapacagiz.

5. tarihleri daha sonra belirlenecek gunlerde kutuphanede belgesel gosterimleri yapacagiz.

8 Kasım 2007 Perşembe

Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği kuruldu!


Kazdağları için birleştiler.

Hayaldi gerçek oldu.


Yıllardır her platformda dile getirilen ama bir türlü gerçekleştirilemeyen Kazdağları Belediyeler birliği Dün Burhaniye de yapılan” İda-Madra Yerel Yönetimler Çevre Platformu” Toplantısında Balıkesir ve Çanakkale ilinden 17 belediyenin katılımı ile “Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği “ adı ile hayata geçirildi.

Kazdağları ve Madra dağında başlatılan maden arama çalışmaları nedeniyle huzursuz günler yaşayan ve konuyu dikkate alıp örgütlenme cabası başlatan Çanakkale’den 11 Balıkesir’den 7 Belediye başkanının katılımı ile Burhaniye de gerçekleşen ” İda-Madra Yerel Yönetimler Çevre Platformu” toplantısında birliğin adı “Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği” olarak oy birliği ile kabul edildi.Daha sonra Çanakkale’den 4 Balıkesir’den de 4 üye belirlenerek yönetim kurulu oluşturuldu.yapılan oylama ile Çanakkale’den Küçükkuyu Belediye Başkanı Yusuf Aksoy,Çan Belediye Başkanı Ali Sarıbaş,Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncel ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,Balıkesir’den de Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova,Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç,Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur ve Karaağaç Belediye Başkanı Şenol Halkalı yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendi.Üç saate yakın süren toplantıda tüm belediye Başkanları söz alırken konuşmalardaki ortak nokta Kazdağlarında ve Madra dağında başlatılan Maden arama çalışmalarına karşı alınacak ortak tepkiler ve eylemlerden söz edildi.Konuşmalarda bölgenin çok kötü bir şekilde olumsuz etkileneceğinden örnekler veren Belediye Başkanları çok güçlü bir birlik oluşturduk artık bizde güçlüyüz felsefesi ile 14 Kasımda Burhaniye de saat 14.00 de yönetim kurulunu toplayarak olası eylemler hakkında karara varacaklar.
Tolantıya Çanakkale ilinden ; Küçükkuyu,Çan,Bayramiç,Yenice,Kumkale,İntepe, Umurbey, Mahmudiye,Pazarköy,Akçakoyun ve Kalkım.
Balıkesir ilinden de Burhaniye,Altınoluk, Kadıköy,Karaağaç,Güre,Akçay ve Zeytinli Belediye Başkanları katılırken daha sonra Bergama ve Dikili Belediyelerine de katılım için davetiye gönderilmesi kabul edildi.
Bekir Erdinç

Son gelismeler-orgutlenme...

Sevgili arkadaslar,

Son gunlerde Bolgemizdeki gelismeleri bir turlu yazamiyoruz…Yetisemiyoruz vallahi.))

Nerede kalmistik???

Sanirim en son 27 Ekim –Çanakkale paneli ile ilgili yazmistik. O gunden bu yana…

Bir vesile ile İzmir’e gitmisken, bizimle temas halinde olan Ege Universitesi Cevre Toplulugu gencleri ile bulustuk, sohbet ettik. Kendilerini cokkk sevdik. Kendilerinin de gruba daha sonra yazdijlari gibi, stan acip imza toplayacaklar. Aralik ayi basinda da bir panel duzenleyecekler. Panele bizden de konusmadi davet ettiler. Genclerimizle birlikte Ege universitesinde daha once yazistigimiz, konustugumuz hocalarimizi ziyaret ettik. Kimya Muh. Bolumunden Pof.Dr. Emur Henden, Prof. Dr. Huseyin Yildiran, Zekeriya Bey ve Nil Hoca, Ziraattan ayni zamanda Ege UNİV. Çevre merkezi Muduru Prof. Dr. Umit Erdem hoca ile gorustuk. Hepsi de bizi cok sicak karsiladi ve her zaman yanimizda olacaklarini, kendilerine bilimsel anlamda da her zaman destek vereceklerini ifade ettiler. Cok mutlu oldukJ)

3-4 Kasim’da MARCEP’in Canakkale’de gerceklestirdigi “Kazdaglari ve Maden” konulu toplantisina katildik. Grup olarak varligimizi hissettirdik. Prof. Dr. İlyas Yilmazer’in, Arif Ali cangi’nin, Mehmet Akif Oznal’in, Tahir Ongur’un, Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nin, Salih Sonmez Isik’in birbirinden yararli sunumlarini dinledik. Ozellikle Mehmet Akif’in Kazdagini Koruma Girisimi Grubu ile ilgili soyledigi guzel sozlerle onurlandik. O gun yine yeni arkadaslarla, hocalarla tanistik. Canakke Onsekiz Mart Universitesinden Prof. Dr. Ahmet Gonuz ve Balikesir Universitesinden Doc. Dr. Abdullah Soykan, Ege Universitesi Halk Sagliginda Prof. Dr. Ali Osman Karababa bize her konuda destek sozu verdiler.

Sunumlarin ardindan yapilan “eylem onerileri tartismasi” bolumunde soz aldik ve asagidaki onerileri yaptik:
-Koylerde ve mahallelerde yapilacak bilgilendirme toplantilari ile yore haklinin konuyu ogrenmesi ve sahiplenmesi calismalarina ozel onem verilmeli,
-Bulundugumuz yerlerde belediye meclislerinin ve muhtarliklarin kazdaglarinda altin madenciligine karsi ciktiklarina dair karar almalari saglanmali,
-Ulkenin her yaninda, madencilikten etkilenmis ve etkilenecek bolgelerdeki orgutlerin bir araya gelip deneyim aktarimi yapabilecekleri, ortak eylem plani hazirlayacaklari genis katilimli bir toplanti duzenlenmeli,
-“Maden Yasasina hayir-Altinci filo Defol” icerikli Turkiye capinda buyuk bir miting duzenlenmeli…


MARCEP toplantisina katilan EGECEP uyesi arkadaslarimizi donuste Nusratli Koyu’ne davet ettik, cay ikram ettik, kisa bir sure icin de olsa ugramalari bizi cok mutlu etti.

Kucukkuyu’dan İl Genel Meclisi uyesi Sn. Ali Riza Albayrak’in daveti uzerine Canakkale İl genel meclisi Baskani ile gorustuk. Meclis Baskani kendilerinin de bu konuda cok hassas ve duyarli olduklarini ve cok kisa bir zaman icerisinde bizi Meclis toplantisina sunum yapmak uzere davet edeceklerini ifade etti.


SHP Merkez yurutme kurulu da Kazdaglari ve maden konusunu incelemek uzere heyet olusturmus, bize ulastilar ve kendilerini irtibat buromuzda genis bir toplanti ile bilgilendirdik, Kazdagi CD’mizi verdik. Oldukca memnun oldular.

Gelen heyet uyeleri:

Cafer Yuksel : ayni zamanda ORKOOP Genel Bşk.ni
Av. Sehrazat Mercan: ayni zamanda EGECEP avukatlarinda)
Mehmet Ozkurnaz:ayni zamanda KOY-Koop’tan.

Sehrazat hanim kendisinin cevre davalarinda oldukca deneyimli oldugunu ve gerektiginde bize hukuki destek verebilecegini belirtti.

Medyaya bilgi-demec vermeye devam ediyoruz. Ulusal Kanal, Bengu turk, Yenicag tv’leri canli baglanip konuyu haber yapmaya devam ettiler.

Daha onceki toplantilarda kararlastirdigimiz gibi Kazdagini Koruma Girisimi Grubu olagan toplantisini pazartesi gunu saat 19:00’da irtibat burosunda gerceklestirdik. Katilimci sayisi 25 idi.

Oncelikle uzun bir suredir bir turlu gorusemedigimiz ve surekli ertelemek zorunda kaldigimiz “calisma gruplarinin olusumu” konusunu gorustuk ve ekte yer alan listeyi hazirladik. Listeye isim eklemek hala mumkun tabiki…

Toplantida alinan karar uyarinca, ozellikle kucukkuyu esnafi ve zeytin ureticilerini bilgilendirmek uzere persembe gunu saat 20:00'de AS Kahve’de bilgilendirme toplantisi yapma karari aldik. Grup toplantisina yeni zeytin ureticileri de katildiJ) Daha once haberlerinin olmadigi konusunda bize sitem ettiler. Bu sitemleri hak ediyor muyuz bilmem ama bundan soyle bir sonuc cikarmak mumkun: Kazdaglari ve Maden konusunda bolgemizde giderek artan bir duyarlilik var ve herkes bir seyler yapmak istiyor :))

5 Kasım 2007 Pazartesi

1 Kasım toplantı notları

27 Ekim Çanakkale gelişmelerinden sonra Enerji Bakanı Hilmi Gülerin açıklamaları ile
Maden yasasını değiştirmek üzere tasalağı beklerken biz,Kazdağı Koruma Girişimi neler yapmalı;

*** Maden yasası için görüş,alternatif tasarı hazırlığı
Bunun için en deneyimli olan EGEÇEP ve Tahir Öngür gibi bilim insanlarından oluşan
bir çalışma grubu oluşturma
İsmail Yenigün

***İrtibat bürosunun öğleden itibaren nöbet yöntemi ile açık kalmasını sağlamak.
Meral Keskin,Ünal Çardak,Fatma Erden,Ayla-Ahmet İşsever,Hayriye-İsmail Korkmaz,Ahmet Ergin...

***Sekreteryanın irtibat bürosuna kaydırılıp internet,word,excel eğitimi verilmesi.
Süheyla Doğan,...

***Köy ve kahve bilgilendirilmelerinde kullanılmak üzere görsel sunum hazırlanması
Melike As

***Görev dağılımı taslak tablosunun hazırlığı,Kurumlaşma sürecinin takibi,
Mecit Ünal,İsmail Yenigün,İsmail Korkmaz,Ali Açıkgöz,Yusuf Yıldız,...

***Bölgemize gelen heyet ve gazetecilere rehberlik yapma;
Ahmet Ergin,Bekir Erdinç,Ünal Çardak,İsmail Korkmaz,Ahmet İşsever,Özer Özen,...

***Küçükkuyu İrtibat büromuzu köylerimizin,bölgenin etkili insanları ile kokteyl düzenleyerek açmak.
Nilgün Özarar,Süheyla Doğan,...

***Her PAzartesi kampanyada aktif çalışanların koordinasyon toplantısı yapılması
19.00 irtibat burosu...