18 Kasım 2007 Pazar

Büro açılışı ve Çetmibaşı Köyü toplantısı

Yine epeyi kalabalıktık. Yine çok coşkuluyduk. Tüm arkadaşlar açılış için daha bir özenli giyinmişti, Mehmet Kahraman’ı ilk kez takım elbiseyle gördümJ. Saat 14:00’ten önce her şey hazırdı. Ses düzeni, kürsü, servis masası, her şey yerli yerinde. Ege türküleri çalıyordu bir yandan. Küçükkuyu’lular yine yoğun ilgi göstermişti, sahip çıkıyorlardı bürolarına. Tüm siyasi parti temsilcilerimiz, muhtarlarımız,beldemizin esnafı, turizmcisi, zeytincisi, köylülerimiz gelmişti. Açılı saatine yakın Altonoluk’tan GÜMÇED’li arkadaşlar da geldi coşkuyla, ellerinde pankartlarıyla. Büromuza getirdikleri çerçeveli zeytin ağacı posterini armağan ettiler önce, çok sevindik.

Saygı duruşunun ardından açış konuşmasını Küçükkuyu Belediye Başkanımız Dr. Yusuf Aksoy yaptı. Oldukça heyecanlı konuşmasıyla, bu mücadelenin çok haklı bir mücadele olduğunu, yöremize ve ülkemize sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu anlattı. 17 belediyenin “İda ve Marda Dağları Belediyeler Birliği”ni kurduğunu, ayrıca İDA-MADRA Çevre Platformu kurulması kararı alındığını ve en kısa zamanda örgütlenme çalışmalarına başlanacağını bildirdi. Kazdağlarında altın madenciliğine karşı verilen mücadelenin sonuna kadar içinde olacağını söyledi. Başkanımızın konuşması coşkulu alkışlarla takdir edildi.

Daha sonra GÜMÇED’den M. Akif Öznal kürsüye davet edildi. M. Akif Öznal, Büromuzun açılışını kutladıktan sonra Kazdağı Koruma Girişimi Grubu’nun körfezde yaktığı ateşi tüm körfeze yaymak üzere büyük bir çalışma içinde olduklarını, Güre Belediyesinin talebi üzerine Enerji Bakanlığından gelen yeni bilgilerle Balıkesir bölgesinde 50’nin üzerinde arama ve işletme izni olduğunun öğrenildiğini, bu durumun çok vahim olduğunu anlattı. Kendilerinin bu mücadele içinde sonuna kadar yer alacaklarını söyledi. Daha sonra Altınoluk’tan gelen bir kadın arkadaşımız da mikrofondan bu mücadelenin köylüsü, kentlisi, zeytincisi, turizmcisi, herkesimi kapsaması gerektiğini, kendisinin de bu mücadelede sonuna kadar savaşacağını vurguladı.

Nusratlı Köyü muhtarımız Ali Dönmez de kısa konuşmasında, muhtarlar olarak Kazdağlarında Altın Madenciliği’ne izin vermeyeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, Büronun kapısındaki kırmızı kurdele, Başkan Dr. Yusuf Aksoy ve en genç üyemiz Dilara Erdinç tarafından birlikte kesildi. Dilara kurdeleyi keserken “maden yasasına hayır” demeyi de ihmal etmediJ)

Açılışımızında ikram ettiğimiz pilav-ayranımız oldukça fazla-fazla (600 kişilik) olmasına rağmen neredeyse ancak yetti. Emeği geçenlerin eline sağlık….



Gelelim Çetmibaşı Köyü toplantımıza:

Bu kez daha önce hiç bilgilendirme toplantısı yapmadığımız bir köye, Çetmibaşı’na gidecektik. Bir kısmımız arabalarımızla, bir kısmımız da Belediyenin sağladığı otobüsle çıktık köye. Gençlerin yardımıyla pankartlarımız asıldı hemen, “Kazdağlarının Üstü altından Zengindir, Altından Elini çek.”

Köyün kahvesi oldukça soğuktu, pek bir hazırlık da görünmüyordu salonda. Ancak gecenin kolaylaştırıcısı sevgili Kamil Karabulut hemen becerikliliğiyle herkesi yerli yerine yerleştirdi, gereken düzenlemeleri yaptı. Projeksiyon cihazının azizliğini hallettikten sonra toplantımıza başladık. Önce köyün muhtarı Nail Türksan “hoş geldiniz, köyümüze geldiğiniz için çok sevindik ” dedi bize. Sonra bu köyde doğmuş büyümüş bir genç olan Ergin Erol oldukça duygu yüklü konuşması ile Altın Madenciliğinin bu bölgeyi nasıl olumsuz etkileyeceğini, bu mücadeleye herkesin neden sahip çıkması gerektiğini çok güzel anlattı. Bu iki konuşmanın ardından Kazdağını Koruma Girişimi Grubu adına Süheyla Doğan bilgisayar destekli sunum ile Kazdağları için verilmiş ruhsatların kapsadığı alanları gösterip bu alanlarda işletme yapılırsa bölgenin nasıl etkileneceğini, Bergama, Eşme, Balya ve dünyadan örnekler vererek anlattı. Siyanür, arsenik ve diğer ağır metallerin doğaya ve insan sağlığına verdiğini zararları belirtti. Sunum, Kazdağlarında madenciliğe izin veren Maden yasası’nın da eleştirisi ve bugüne kadar bu konuda verilmiş mücadele örnekleri ile son buldu. Kamil’in oldukça içten takdimleri ile, grubumuz adına Fernur Sözen, Muhtar Ahmet Ergin, Mehmet Öngen’in konuşmalarının ardından siyasi partilerin belde başkanları (AKP, CHP, DSP,DP,GENÇ PARTİ, MHP) ve Ülkü Ocakları temsilcisi de Kazdağlarında altın madeni çıkartılmasına karşı olduklarını ve bu konuda tüm partililer olarak mücadele edeceklerini vurguladılar. Siyasi parti belde başkanlarının köylülerin karşısında hep bir arada yer almaları oldukça etkili oldu. Köydeki önemli bir sorun olan tapu iptal davalarının da gündeme geldiği toplantıda, hukuk danışmanımız Mehmet Öngenin köylülere bu konuda tam destek sözü vermesi büyük memnuniyetle karşılandı.Toplantının sonunda fazla bir soru gelmedi, ancak köylülerin konuşmaları dinlerkenki tutum ve davranışlarından mücadeleye sahip çıkacakları çok belliydi.

Evet, bir günde birkaç etkinlik…Epeyi yorulduk. Ama değdi doğrusu. Hepimizin eline sağlık.

KAZDAĞI KORUMA GİRİŞİMİ GRUBU

Hiç yorum yok: