29 Ekim 2007 Pazartesi

Yine Müthiş Bir Gündü


Değerli arkadaşlar;
Hepinizin de bildiği gibi bugün Çanakkale'deydik. Hem de aynı anda iki yerde -ve her yerde- birden...
Kolin Otel'de düzenlenen panelin sabahki oturumunda başlayan hareketliliğimiz, öğlen saatinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki kitlesel basın açıklamasıyla bir üst boyuta sıçradı ve öğleden sonraki oturumla sürdü.
Sabah oturumundaki Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur'un, "Ankara Bildirgesi" ile bu "bildirge"nin gazetelerde yayımlanan paralı ilan biçimindeki versiyonunu tekrar eden suçlayıcı konuşmasına karşı söz hakkı istemimizle başlayan müdahalemiz, paneli altıncıların paneli olmaktan çıkarıp bir anda bizim panelimiz haline getirdi. Enerji Bakanı'nın da bulunduğu oturumdaki bu tutumumuz, Bakan'ın konuşması sırasında da sürdü. Bakan'a bizleri suçlayıcı açıklamalarını hatırlattık. Bakan konuşmasında, kimseyi ajanlıkla, dış güçlerden destek almakla suçlamadığını, bunu reddeden açıklamalarının gazetelerde yer almadığını söyledi. Israrımız üzerine, "burada tekzip ediyorum" dedi. Bakan'ın konuşması sırasında Maden Yasası konusuna değinen sözcümüz, yasanın gelişimini ve sakat yanlarını bulunduğu yerden anlattı. Bakan "Maden Yasası"yla ilgili olarak da konuyu inceleteceğini, gerekirse yasanın değiştirilebileceğini söyledi.
Toplantıya öğle arası verildiğinde grubumuzun bir kısmı otelde kalırken önemli bir kısmı meydandaki basın açıklamasına katılmak üzere otelden ayrıldı. Meydandaki basın açıklamasını, katılan arkadaşlar anlatacaklardır. Ben bu sırada otelde olanlardan kısaca söz etmek isterim. Genel olarak madenciler, özel olarak da altın madencileri, birer ikişer, gözlerine kestirdikleri kimselere enformasyon yaptılar. Onlar da yasadan şikayetçiler ama, tam tersi anlamda. Madenciliğin daha da kolaylaştırılmasını istiyorlar.
Altın madencilerini moralleri bozuk gördük. Hemen hemen Türkiye'deki altıncıların ekseriyeti Çanakkale'deydi. Koza'nın Gn. Md. Yrd. Hayri Öğüt, Cominco Gn. Md. Sabri Karahan -Karahan, kendi yandaşı konuşmacılara birkaç çanak soru da sordu;- Altın Madencileri Derneği, vakıfları vs... Kozacılar Bergama'dan adam da getirmişlerdi.
Öğleden sonraki oturumda söz alan Kazdağı grubumuzdan Mehmet Bey (Öngen) oldukça iyi bir konuşma yaptı. Konuyu bizim açımızdan iki gün önceki grup toplantısında saptadığımız esaslar dahilinde ele aldı. Sorular kısmında da etkili olduk.Bir ara ben Kanal 17'deki Sitare Şahin'in sunduğu "Doğal Yaşam" programına katılarak hem paneli, hem grubumuzu, hem kazdağlarını -mitolojiden tarihe, tarih'ten edebiyata- anlattım.
Sonuçta; belki deplasmandaydık arkadaşlar. Üzülerek söylemeliyim ki, Çanakkaleli arkadaşlarımız basın açıklamasından sonra panele katılabilirlerdi. Panelde öğleden sonra çok daha güçlü olabilirdik. Ancak hep söylediğim sözü bir kez daha burada söylemek isterim: Türkiye'nin her yeri bizim. Küçükkuyu da bizim, Çanakkale de. Artvin de bizim, Eşme de. Türkiye'nin her santimetrekaresi bizim ve Türkiye'nin neresinden olursak olalım her santimetre karesini savunma hakkı ve sorumluluğuna sahibiz.
Burada Çanakkaleli arkadaşları iki nedenle eleştiriyorum.
Birincisi, Hicri Bey çekilmişti ama, ÇEP panele izleyici olarak katılıp bizi yalnız bırakmamayı seçebilirdi. Biz onları alanda yalnız bırakmadık, üstelik, arkadaşlarımız anlatacaklardır, onları ev sahibi oldukları basın açıklamalarına belli bir düzen bile verdik. Bu, misafirin ev sahibinin önüne düşmesine benzetilebilir.
İkincisi, 24.10.2007 tarihli basın açıklamasında yer alan şu talihsiz sözler nedeniyle: "Ayrıca son günlerde Kazdağlarının güneyinde Bahçedere köyünde yerli olduğunu iddia eden çok güçsüz, göstermelik bir maden şirketi üzerinde koparılan fırtına asıl Kazdağlarının doruklarında sondaj çalışmalarını sürdüren çok sayıda şirketin kamufile edilmesini amaçlamaktadır.Kazdağlarını kuzey ve güney diye ikiye bölüp güneyini madencilikten arındırıp , kuzeyinde maden çıkarmak gayretleri dikkatimizden kaçmamaktadır.Bu amaçla bölgede oluşan olumlu hava “ böl yönet “ mantığı ile bozulmaya çalışmaktadır.Körfezin duyarlı halkı asıl kirliliğin Kazdağlarının kuzeyinden geleceğini bilmektedir. Bu nedenle bu oyuna gelmeyecektir."
Arkadaşlar; buna benzer bir çözümlemeyi, Sn. Ertuğrul Barka'nın bir sorusu üzerine yazdığım kısa notta kaz-tavuk metaforu üzerinden ben de yapmış, tehlikeye dikkat çekmiş, ayrıntılandırmayı sonraya bıraktığımı belirtmiştim. Tehlikeye dikkat çekmek, olasılıklardan söz etmek başka bir şey, bu tehlike ve olasılıkları kamuya açıklayarak bir grupla -burada bizlerle- suçlayıcı bir biçimde ilişkilendirmek başka bir şeydir. Çanakkaleli arkadaşlar, yukarda altını çizdiğim ibarelerde bizleri töhmet altında bırakıcı bir anlatım tutturmayı da başarmışlardır.
Bizlerin de farkında olduğumuz bu tehlikeyi, bizlerle ilişkilendirecek ifadelerle bir basın açıklamasının içine koymak en hafif deyimle "dost" ile "düşman"ı birbirine karıştırmaktır.
Bunlar ve daha başka şeyler, Çanakkaleli arkadaşlarla ilerde uzun uzun tartışmamız gereken konulardır. Bunları ihmal etmemeliyiz.
Diğer arkadaşların izlenimlerini aktarmaları da çok yerinde olacaktır.
Selamlar.
Mecit Ünal
mecitunal@superonline.com

Hiç yorum yok: