20 Eylül 2007 Perşembe

ARIKLI MADENE KARŞI



Arıklı Köyüde madene karşı
http://www.canakkaleolay.com/haber_detay.asp?id=36036

Kazdağını tehdit eden altın madeni arama çalışmalarına karşı hemen yasal süreci başlatan Bahçedere,Adatepebaşı,Çetmibaşı ve Nusratlı Köylerine ilave diğer yakın köylerin bilgilendirilmesine devam ediliyor.
Çarşamba akşamı İmece Evi’nde buluşan çevreci ve ekolojistler İstanbul’dan sadece bu bilgilendirmeyi yapmak üzere kendi imkanları ile gelen Jeoloji Y. Müh. Tahir Öngür’üde karşılayarak Arıklı Köyünde bilgilendirme semineri verdiler.

Akşam Fernerbahçenin maçı olmasına rağmen TV yi kapatıp dağlarındaki gelişmeleri ve gelecekte başlarına gelebilecekleri ilgiyle izleyen Arıklı köylüleri bölgelerindeki uranyum madenini ve tartışmalı taş ocağının zararlarını da öğrenmeye çalıştılar.

Tahir Öngür konuşmasında kullandığı fotoğraflar ile iki saati aşkın bir süre madenciliği,zararlarını,üretüm biçimlerini,dünyadaki ve ülkemizdeki örnekleri paylaştı.
Sunumun bir örneğini imece evi ile yerel medya temsilcisi Bekir Erdinç’e bırakan Tahir Öngür bölgede yapılacak her tür bilgilendirme çalışmalarına hiç üşenmeden gelebileceğini söyleyerek katılanlara moral verdi.

Semineri hazırlayan İmece Evi gönüllüleri daha sonra “Zehir Kent-Balya Filmini” yayınladılar.1850 li yılarda işletmeye başlanan Balyadaki maden 1939 yılında kapanmış olmasına rağmen hala 70 yıldır çevresini nasıl kirlettiğini ve yüzyıllar boyunca bu kötü görüntüsünden kurtulamayacağını bizzat Balyada yaşayan köylülerin ağzından izleyen Arıklı köylüleri gelecekte kendilerini neyin beklediğini Muhtarlarının önderliğinde gördüler.

Kazdağı’nı Koruma Girişimi

Haberleşme; http://tech.groups.yahoo.com/group/kazdagigrubu/
Web; http://kazdagikoruma.blogspot.com/
E-posta; kazdaginikoruma@gmail.com

Hiç yorum yok: