13 Eylül 2007 Perşembe

GÜLTUR Toplantısı basın açıklaması

ÜLKEMİZİN KÜLTÜR VE DOĞA MİRASI
KAZDAĞLARI ‘ NIN YOKOLMASINA KARŞIYIZ !


Kazdağları’ nda yaşayan ; burada zeytincilik, çobanlık, çiftçilik, esnaflık, işçilik öğrencilik, ticaret ve turizmcilik yapan kişileriz…
Kazdağları, yalnızca ülkemizin bir kültür ve doğa mirası değil, dünyanın “OKSİJEN CUMHURİYETİ” olarak tanımladığı ve değer verdiği bir bölgedir.

Barındırdığı sayısız endemik bitki türünün yanında, havadaki oksijen oranının fazlalığıyla dünya ikincisi bir doğa ve oksijen cennetidir…

Ayrıca, muhteşem su kaynakları, tarih öncesi çağlardan gelen mitolojik geçmişi ile eşsiz bir zenginlik kaynağıdır.

Öte yandan, ülkemizde yeni gelişmeye başlayan ve gelecekte en önemli bir turizm kolu olmaya aday EKO, DİĞER ADIYLA SOFT TURİZMİN TÜRKİYE’ DEKİ ÖNCÜ BÖLGESİDİR…

Saydığımız ve esasen ulusal ve uluslar arası kamuoyunun bilgisine ve beğenisine malolmuş bölgemiz, şimdi ne yazık ki, ciddi bir tehdit altında !

KAZDAĞLARI’ NDA, MADEN ARAMA VE İŞLETME RUHSATLARI ALINDI VE ALINMAYA DA DEVAM EDİYOR.
Son olarak, Global A.Ş. isimli bir firma, Kazdağları’nda, Küçükkuyu Beldesinin 10 km. kuzeyinde BAHÇEDERE KÖYÜ sınırları içinde maden sondaj calışmalarını yürütüyor. Tam 38 000 hektar alanda almış oldukları şimdilik arama ve daha sonra alacakları işletme ruhsatları ile bu cennet bölge,alt üst olacak.
Çünkü 1 gram altın elde etmek için tam 1 ton toprak yer altından çıkarılacak.
1 ton, 10 ton altın için talan edilecek toprak ve kesilecek ağaçları yani mahvolacak doğayı şimdiden tahmin etmek zor olmasa gerek….

Bizler, KAZDAĞLARI’ nda yaşayan ve Kazdağları’ na gönül veren bireyler, kurumlar ve kuruluşlar olarak, bu doğa katliamına geçit vermemeye kararlıyız.
Yer altındaki mücevherlerin çıkarılması adına, onlardan çok daha kıymetli ve yokolduğunda bir daha asla geri alınamayacak yer üstündeki mücevherlerin yok olmasına sessiz kalamayız, kalmamalıyız….

Kazdağları’nın altındaki maden, başka bölgelerden de elde edilebilir.
Ama Kazdağları’ nın üstünde yer alan zenginlikler bir kaybolursa, bir daha asla ele geçirilemez.
Bu anlamda, mevcut katliama karşı durma hareketimizin hiçbir siyasi, ideolojik niteliği ve sıfatı yoktur.
ORTAK PAYDAMIZ, ATALARIMIZDAN EMANET ALDIĞIMIZ VE GELECEĞE MİRAS BIRAKACAĞIMIZ BU CENNET BÖLGENİN YOK OLMASINA SEYİRCİ KALAMAYAN
BİR SORUMLULUK VE DUYARLILIK ANLAYIŞIDIR…

Hiç yorum yok: