6 Eylül 2007 Perşembe

Kazdağı Maden tehtidinde


Sevgili arkadaşlar Kazdağından sımsıcak ve coşku dolu merhaba ::-)
Dün akşam Bahçedere Köyünde gerçekleşen potlaç,imece yemeği büyük bir katılımla gerçekleşti.Şehirlerden,sahillerden gelen pek çok çevreci ile köylüler elle vererek ormana sahip çıkmak üzere “dava açmaya” karar verdiler.
İmece grubunun çağrısı ile düzenlenen potlaç’a Marmara Çevre Platformu (MARÇEP),TEMA,Troya-İDA Platformu,Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği (BUĞDAY),
Körfez Aktif Kadınlar Koop.,Turizmciler,Zeytinciler, maden aramasını gerçekleştiren Global Madencilik sahibi ve çalışanları Bahçedere Köylülerinin ev sahipliğinde katıldılar.
Saat 18.00 ‘de köy meydanında bir araya gelen taraflar ilk olarak niyetlerini belirttiler.
MARÇEP bileşeni İmece Evi’nden İsmail Yenigün ormanın,Kazdağı’nın tek dalını dahi zarar görmesini istemediklerini,bunun için yasal sürecin hemen başlatılacağını,Zeytin yasasına aykırı verilen iznin hemen iptalini isteyeceklerini,bu süre içerisinde de madencilerden ormana daha fazla zarar vermemelerini istediklerini,yasal süreç devam ederken bu zararın en azda kalmasını sağlamak üzere Küçükkuyu ve komşu köyler başta olmak üzere hemen bir imza kampanyası düzenleyerek kamuoyu oluşturmak istediklerini söyledi.
Madenin sahibi Hasan Gülaçtı ise herkesin rahat olması gerektiğini belirterek hiçbir ağaca zarar vermek istemediklerini.Zaten kestikleri ağacın parasını orman işletmesine ödediklerini belirttiler.
Troya-İda Platformundan Muzaffer Bayraktar yarın derhal Tarım İl müdürlüğüne ihbarda bulunacaklarını belirtti. Murat Narin ise Bergama deneyimini aktararak çok uluslu şirketlerin işbirlikçi taşeronu olan bu “yerli” madencileri en yok edici ,zehirleyici yöntemle maden çıkarttıklarını ve zeytin yasasını çiğnediklerini belirtti.
MARÇEP adına MARÇEP Dönem Sekreteryası Çevre Yüksek Mühendisi Didem YILMAZ da potlaca katılıp,Bahçedere köylüleri ile madenciliğin çevreye vereceği olumsuz etkileri üzerine görüşmüştür.
Yer yer çevrecilerle madencilerin sert tartışmalarına tanık olan köy meydanı yemek,potlaç aralığından sonra emekli avukat Mehmet Öngen’in önerisi ve Bahçedere köylüleri,Muhtarları Ahmet Ergin’in aktif katılımı ile toplu dava dilekçesi oluşturmaya alkışlarla karar verildi.
Davanın tüm koordinasyonu ve masrafını üstlenen Öngen ve tüm katılımcılar buluşma 23.00 gibi bitmesine rağmen köylülerle geç saatlere kadar sohbet edip heyecan ve coşkularını paylaştılar.

Hiç yorum yok: